Khamis, 14 Januari 2021

Tahun Hijrah

 Bismillah.


I'm writing this on 14/1/2021, at 12:53 a.m. while finishing my first lab report. I dunno when I'll publish this, so better i put the date haha.

I listened to a kuliah podcast by Dr Zulkifli Al-Bakri, the ex-mufti Milayah and current Minister of Religious Affairs and thought I should share it here.



Semasa zaman pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab, selepas kewafatan Nabi dan Khalifah Abu Bakar As-Siddiq, zaman yang menunjukkan suatu perubahan drastik terhadap Islam. Dikatakan tertegaknya 1000 menara atau 1000 mimbar. Satu kerajaan empayar kuno Parsi yang bertapak 1000 tahun lebih telah tumbang. Pada zaman Khalifah Umar juga, tentera-tentera Rom yang dianggap empayar hebat ketika itu, mereka seolah-olah sudah patah sebelah sayap.


Saidina Umar pada zamannya cuba untuk memberi suatu pembaharuan kepada Islam. Iaitu apabila sentiasa berinteraksi dengan musuh-musuh Islam atau negara yang bukan Islam, maka surat di kepalanya adalah kosong. 

Sedangkan Maharaja Rom, mereka mengambil tarikh Nabi Isa sebagai kalendar mereka. Saidina Umar berpandangan untuk tidak mengikuti jejak langkah mereka kerana tidak mahu mengikuti jejak langkah Yahudi dan Nasrani. Justeru Saidina Umar meminta pandangan.

Ada yang memberi cadangan bahawa tarikh Islam ditetapkan mengikut tarikh kelahiran Nabi. Ada juga yang mencadangkan tarikh Nabi dirasulkan. Saidina Umar tidak bersetuju kerana berasa masih ada unsur mengikut. Akhirnya, ada yang mencadangkan tarikh permulaan hijrah. Saidina Umar bersetuju kerana katanya, tarikh tersebut ialah tarikh pembeza antara Islam dengan kufur. Antara kebenaran dengan kebatilan. Kerana dengan tarikh itulah, Islam dapat diterjemahkan, dapat dinegarakan, dapat dizahirkan dalam bentuk keseluruhan (kulli), dan bukan lagi dalam bentuk juzuk-juzuk kecil.

Ini menunjukkan jauhnya pemikiran Saidina Umar.

Ini bukan isu kebenaran tetapi bagaimana kebenaran dapat dizahirkan. Perlambangan sebelum dapat dizahirkan ni amatlah dahsyat. Islam tak dapat diamalkan sepenuhnya. Sebagai contoh keluarga Sumayyah yang diseksa, Bilal yang diseksa, dijemur di tengah panas namun tetap di bibirnya terlafaz "Ahad.." menggambarkan keesaan Tuhan.

Kemudian, apabila setelah berlakunya hijrah, kita dapat lihat Islam dapat dizahirkan. Itulah menjadi perlambangan bagaimana kebenaran dapat dizahirkan. Maka terciptalah kalendar Hijrah.



The reason I find this amusing because I don't recall knowing about the origin of the calendar hijrah. Like, I never knew they were searching for a date for Muslims to use.

Ok then. Back to work. Ciao

Jumaat, 8 Januari 2021

Second Sem

 Bismillah.




This week indicates the start of my second sem in my foundation year. There'll be one more sem left until I'll start my degree. 

This sem, I think, would be SUPER HECTIC because I'm taking all the core subjects. Physics I, Chemistry I, Mathematics I and Proficiency English. I loveee theseee subjects but i swear to God that learning chem maths and phys in English is just super hard :P  Well I took 'em in Bahasa Melayu back during SPM, therefore tryna convert 'em all the phrases and names in English is gonna took me a while to get used to it.

For this sem also, I could say I was alone. Well you don't really get to know any of your classmates if the classes are conducted fully online ya know. Wafiy and Tiyah aren't in my class this year. And fortunately Lisa's still with me in the same class. But we got separated during Math nested group :'( she's in another group and I'm so sadd. 

It's just that, I really got anxious meeting new people yaknow. It doesn't happen to me before this. I mean, I used to get sooo excited meeting people. Idk what happen to me. I think I had a breakdown. My spirit got lost somewhere and I couldn't find it 

Funny thing is, I'm in the same nested group with Z. Ya know, the one I used to have a crush on. Tbh I still do like him but I don't care hahaa. 

I really want to avoid being in the same group with him, but things happen. All the other groups are full and I was left with no choice.

As we expected, this sem is conducted fully online. Right now, I'm back at my home. The internet's not so good because of some development being made. That's what the TM guy said. So i bought my own data. I never bought weekly data before, so it feels different.

I met Nad days ago. She went to terengganu with her family. We hang out from morning till late evening. It was fun. She drove the car like crazzzyyyy. 

Next day spent time with Ain Sk and Yana. We went to my school to pick up my SPM certificate. Then went to KTCC. Fun times. Money flowed like water ahaha.

Two days ago, I decided to try joining the class at the library. Good internet connection, really. Ain Meru was there too. Then Ain Sk picked me up and I met Paah and Yana and we went to.,... KTCC again. Ate at Nasken Coffee. Good times.

I haven't been doing anything much this year. Just same old me.



Ahad, 27 Disember 2020

Mengalu-alukan 2021

 

Bismillah.



for context: i wanted to put a pic of 2021 here, but the line's tooo slowww it got stuck few times so igaveup :'(



Tinggal beberapa hari lagi sebelum tahun 2020 melabuhkan tirai. Secara jujurnya, bagi aku tahun ni berlalu dengan begitu cepat. Tapi rasanya tahun-tahun sebelumnya pun rasa macam tu jugak hahaha.

Aku sebenarnya dah lama tak buat azam tahun baru. Sebab aku rasa useless sebab aku tak ikut pun huhu.

Sebenarnya ada beberapa perkara aku nak selesaikan sebelum berakhirnya tahun 2020 ni. And I guess I shall list em down here.


1. Giving back the money I owed my teachers.

Okay cerita dia macam ni. Masa aku tingkatan 4 dulu, aku jadi bendahari kelas. So kenalah kutip duit untuk buku latihan setiap subjek kan. Nak dijadikan cerita, ada satu member aku ni dia belum pasti nak sambung kat sekolah tu atau pindah sekolah lain. Cikgu suruh dia takyah bayar dulu buku-buku tu. Nanti bila dah confirm, baru bayar.

Tapi dia dah bayar duit tu kat aku masa tu. So aku simpankan je. Masalah timbul bila aku lupa terus kewujudan duit tu. Bila teringat, aku macam ehh haa esok aku bagi. Tapi sampai sudah tak bagi. Lepas SPM, aku re-organize my stuffs dan jumpa balik pencil case yang aku guna untuk simpan duit tu. Duit tu ada total untuk buku bio dan fizik. Pastu aku macam, omoo apa aku nak buat ni. Ingatkan nak bagi masa ambik result, tapi ya Allah guwe lupa. Asyik lupa je mampus aku.

Sekarang ni, aku tak tahu nak bagi macam mana. Aku ni bukanlah pelajar yang baik sangat, tak femes and cikgu pun maybe tak kenal aku shhshs. Tak tahu nak start whatsapp macam mana.

Tapi memandangkan mati itu pasti dan kita tak tahu bila, dan hutang tu adalah perkara yang serius, aku akan cuba usahakan jugak walaupun aaaaaaaa tacooodddd. Nanti mesti cikgu macam, "eh budak ni seriusla benda dah tiga tahun lepas dah" mesti kena kutuk auch

On a serius note, hutang ni memang isu besar. Seorang syahid boleh terhalang daripada memasuki syurga kerana berhutang. Dalam Al-Quran pun ditekankan tentang hutang ni. Ayat terpanjang dalam Al-Quran adalah mengenai berhutang.


2. Habiskan buku TBR

Ada beberapa buku yang aku nak jugak habiskan tahun ni. Tapi mood membaca tersangatt ke laut buat masa ni.

Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima oleh Azraei Muhamad




Penulis ni, aku pertama kali kenal dekat Twitter. Dia share journey dia tentang saving and financial management, which is something yang aku rasa aku patut kuasai bagi menghadapi tahun baru yang baik.

Buku ni sepatutnya bukan TBR, dia termasuk dalam kategori CR (current read) aku. Baru baca separuh, tu pun sebab masa tu Wifi rumah aku buat hal hahahas. Buku ni best bagi aku. The first financial book aku baca. Penceritaannya santai. Gaya bahasa mudah faham.

Kalau korang rasa pengurusan kewangan korang teroks, aku memang recommend buku ni untuk beginner dan amateur macam aku ni. Bolehlah buat jadi motivasi dan kick-off to something bigger.

Disclaimer : The author is not a financial guru.


Dunia Tanpa Tembok II oleh Ayman Rashdan Wong



Siri buku Dunia Tanpa Tembok ni sebenarnya ada tiga, setakat yang aku tahu. Aku dah baca yang pertama. Beli masa 10/10 sale kat Shopee. Penerbitnya The Patriots Publishing. The Patriots ni buku dia semua best-best. Setakat ni aku dah ada 5 buah buku under penerbitan ni.

Siri DTT ni menceritakan pasal geopolitik, politik dunia dan hubungan antarabangsa. Tuan Ayman tu ialah seorang yang mahir dalam bidang ni. Best gila baca buku first tu. Kau akan rasa auto genius.

Sebenarnya aku ada nak buat blog post tentang review buku DTT first tu tapi belum sempat. Tengoklah nanti kalau ada masa ahahah.


Stranger than We Can Imagine:Making Sense of Twentieth Century oleh John Higgs



Wait a minute yalls. Baru aku perasan yang ketiga-tiga buku ni bukanlah TBR list, tapi CR list. HAHAHAHAHA. Semuanya aku tengah baca. Aku sebenarnya tak suka baca satu buku separuh,then baca buku yang lain pulak. I like to focus on one book at a time tapi entahlah macam mana boleh jadi macam ni hshsh.

Okay. Buku ni aku nampak banyak review bagus-bagus kat twitter dan Google. Aku beli kat bookexcess on Shopee. Murah je dalam belas-belas ringgit gitchew.

Buku ni memang mindblowing gila nakmampus. Dia buat aku macam, "OMG BETUL LAA APA DIA CAKAP!"

Don't worry yalls. Aku akan hadam buku ni sampai habis then buat review. But one thing for sure, buku ni recommended!

Buku ni sebenarnya antara one of the books yang aku try beli untuk keluar dari comfort zone aku. Sebelum ni buku aku baca mesti semuanya pasal comedy, cinta (wekkk) and so on. Sekarang ni aku dah stop beli buku Melayu cintancintun tau hahahs. Moving on for greater good omputih cakap. Tapi betul apa. We should start reading books that can generate better thinking and ideas for a better future. Fuh


3. Start A New Habit

Habit yang aku nak start adalah:

Mandi sebelum Subuh

Tak tidur selepas Subuh

Workout

Solat Dhuha+Istikharah


Aku dah try tau buat benda-benda ni. Kadang konsisten, kadang tak. So for the last days of 2020, aku harap aku boleh jayakan misi ni. Bermula esok! Yeayy! Pray for me gais hahahahahhah. Tidur lepas Subuh syokkk do.


Untuk azam 2021, macam aku cakap di atas, aku dah lama tak buat azam tahun baru ni. So I'm still thinking wether I should do it or not.