Sunday, September 11, 2016

Book Review : Tautan Hati ~ Fatimah Syarha Mohd Noordin


Assalamualaikum.

I love books. I read lots of them. Teen fiction. Fantasy. Adventure. Zombie. Werewolf. Vampire. Bad boys. Humor. Sad. Biography. Action. Love story. Spiritual. You name it. Anything.

But just... I love all those #henshin, tarbiah sentap and all... But this one piece, a touching piece, I have to say, really stunned me from the beginning. Until the end. The very last word.





Aku sebenarnya pernah dengar nama penulis. Fatimah Syarha Mohd Noordin. First time aku dengar nama dia, rasanya time tu tengah baca novel apa entah, then ada sebut namanya sebagai author Cinta High Class. Start hari tu baru aku tau, Fatimah Syarha Mohd Noordin ni tulis novel. Tajuknya Cinta High Class. Novel tu famous. Then aku semat niat dalam hati, aku tekad nak baca novel tu.




Yeahh aku sangat-sangat laa nak baca novel ni, tapi every time aku nak beli, there's always gonna be another novel that attracts me more. And finally though I don't have the chance of reading this one yet, but now I have read another wonderful work of hers. Tautan Hati. Very beautiful indeed.

Of course laa, aku pinjam dari school library. :P

Another one of her works yang aku pernah baca ialah yang ni. Berlumba dengan ayam. Haha lawak dan ada isi. Paling penting, point nya sampai kepada pembaca. haa baru betul. Tapi masa ni, aku tak sedar pun yang it's the same author. Serius aku tak sedar. Tak perasan pun.

*****sori takde gambar novel tu. Pic could not load*****

Satu benda yang aku respect pasal author ni, dia tulis nama penuh dia. Fatimah Syarha Mohd Noordin. For me, she's like... wow! Ada jugak orang nak penuhkan the whole cover by letak nama penuh, nama sebenar yang mak ayah bagi masa baby.

I mean, guys, ambil aku sebagai contoh. Nama sebenar aku ____. Tapi aku prefer being called Aina S. Short (but not too short uh).

Another example is my sister. Her name is Anis Najihah. But all her friends call her Gee/Jie/G. Whatever. Only us, her family call her Anis.

That's just, like, why I so respek this author. She proudly tells the whole galaxy her whole name. Proudly. Not that I'm not proud. I'm so proud okay.

**** (ok off topic jap). Aku pantang tauu orang perkenalkan diri "hello my name is Muhammad Shahrul Nizam Widaad Rizal. Panggil Shah" without saying your father's name. apa ke susah sebut je nama ayah "..bin Muhammad Ali Ramli Zainuddin." susah ke?? i'm like, heyy he's your dad, where's your respect?
Just say it tak kesah la nama ayah kau panjang lagi daripada nama kau ke... i mean, come on la, he's your DAD. Cikgu aku selalu cakap, ayah kita mesti kicik ati tauu kalau tak sebut nama dia. *****ok done tu je

.......*sigh

......... Before I read Tautan Hati, I just heard her name for writing the Cinta High Class. So I thought, "ok, ni mesti hipster but islamik nih" yeah gaiiss I was wrong. People called her ustazah. That level up her level and right now I feel so small compared to her.

Tadi aku ada laa google dia jap. Rupa-rupanya dia ni memang famous, novel dia berlambak rupanya... baru aku tahu. Tabik betul aku dengan orang camni. Dia melambangkan seorang Muslim sebenar. Bila orang kafir tengok, kan bagus. Diorang akan fikir Muslim ni bagus bla bla maju bla bla...



Banyakk lagi lah novel dia sebenarnya. Hangpa pi la tanya Atuk Google beruban tu sendiri. Aku malas.

Eh wait. Aku supposed to do a book review kan? Not author review cheiit.

So Tautan Hati ni bagi aku.... well yeah, stunned me. Aku tak tau nak cakap apa. Taktau temanya apa. Well, of course it's not a love story whateva.

Bagi aku, Tautan Hati ni ajar aku :

Macam mana kita tengok someone yang macam gila, tapi sebenarnya dialah yang paling dekat dengan Allah.
Pentingnya ukhuwah.
Pentingnya sahabat yang baik.
Pentingnya sebuah halaqah/usrah.
Pentingnya dakwah dan tarbiah in one's life.
Pentingnya biah solehah (persekitaran yang Islamik) dalam mendidik iman.
Macam mana Christine berpegang dengan agama Kristian setelah mengkajinya, then dia begitu percayakan Kristian, sebarkan ia, then she meets Asiah Yusra. She studied about Islam, and Masya-Allah... she converts into Islam.
Seorang wanita yang baik tidak mewarisi iman daripada ibu bapanya.
Seorang lelaki yang baik, tidak mustahil dia tidak akan terpesong dari jalan Allah.
Keburukan cinta dunia dan cinta manusia yang lupa akan Allah.
Sejahat mana pun ibubapa, mereka tetap mak ayah kita.
Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

And banyak lagilah. It is beautiful. Aku rekomen hangpa baca la novel ni. Best kutt

Mula-mula aku baca aku macam "apa kena dengan Imtisal ni? Gila ke? Sawan? Kena rasuk?" Yalah tak ke gila namanya bila roommate kita malam-malam asyik duk hantuk kepala kat dinding sambil menjerit "dia tak samaaa". Mujurla Imtisal tu bijak. Tapi tu pun pelik. Orang gila boleh jadi bijak ke? Aku yang normal ni pulak jeles tauu. Kalau aku jadi roommate dia, dah lama cabut lari. Tak rela duduk sebilik dengan orang gila macam dia.

Haa apa sebenarnya tak kena dengan Imtisal (waduhh macam iklan la pulakk)? Ketahuilah kisah selanjutnya dengan membaca novel Tautan Hati karya Ustazah Fatimah Syarha Mohd Noordin. Dapatkan di pasaran sekarang!!


eshteksemuapicsakucilokdarigooglehahaha

No comments:

Post a Comment